Blog

Veszélyes rovarok

Veszélyes rovarok
Rovar Riadó! Környezetünkben előforduló rovarok is veszélyforrást jelenthetnek

A nyár közeledtével egyre többen tervezgetik a családi nyaralásokat. A szállás és utazások foglalása mellett azonban érdemes a ránk és gyermekeinkre leselkedő veszélyekre is felkészülni, hogy a közösen töltött napokat lehetőleg ne árnyékolja be semmi. Blogposztunkban most azt járjuk körbe, mit tehetünk a néha bosszúságot okozó kis rovarok ellen.

Gyermekinket mindentől óvjuk, egészségük a legfontosabb számunkra. Ám kirándulások alkalmával vagy a szabadban töltött idő alatt sokféle kis ízeltlábúval találkozhatunk, amelyek számos fertőző betegség kórokozóját terjeszthetik. Így sokszor egy-egy csípés elkerülhetetlen, de tehetünk azért, hogy minimalizáljuk ennek a kockázatát. „Veszélyes helyeken vékony, hosszúujjú felső és hosszú nadrág viselése vagy rovar- és kullancsriasztó spray használata javasolt gyermekünkön. Amennyiben az óvintézkedés ellenére bőrbe fúródott kullancsot veszünk észre, azt mielőbb távolítsuk el, ugyanis a csípést követő első néhány órában a fertőzés átvitelének még kicsi az esélye. Az eltávolítást úgy végezzük, hogy lehetőleg ne nyomjuk össze az állat testét, hogy a benne lévő kórokozók ne kerüljenek az ember bőre alá” - emelte ki a gyors reagálás és a szakszerű kivétel fontosságát Dr. Makleit László belgyógyász és klinikai farmakológus, csípés vagy kullancs észlelése esetén.

A rovarcsípés egyik formája, amikor a rovar mérge okoz tüneteket. Ez általában nem halálos, azonban vannak olyan esetek, amikor igenis orvoshoz kell fordulni. Dr. Makleit néhány intő jelre hívja fel a figyelmet: „A darázscsípés a legtöbb embernél csak lokálisan, a csípés helyén jelentkezik fájdalommal és duzzanattal, azonban a csípés helyétől távolabb nem okoz tüneteket. Más a helyzet akkor, ha valaki allergiás a darázs mérgére. Ilyenkor akár a kézfejet vagy a lábat ért csípés után rövid időn belül az egész testben viszketés lép fel és ödéma alakul ki. Amennyiben a duzzanat a gégét is érinti, úgy orvosi segítség nélkül fulladás következhet be. Az allergiás embereknek a szabadban végzett időtöltésnél érdemes sürgősségi injekciót maguknál tartani vagy ennek híján, csípés esetén azonnal orvoshoz fordulni.”

A klímaváltozás okozta hatásoknak Magyarországon is tanúi vagyunk, melynek következményeként ismeretlen rovarok jelennek meg környezetünkben. Ezek némelyike akár betegséget is terjeszthet. Komoly egészségügyi kockázattal nem kell számolni, de ne feledjük, érdemes mindig elővigyázatosnak lenni és előre tájékozódni, pláne, ha a szabadban programozunk gyerekeinkkel.

Védőoltások

Védőoltások
Védőoltások, igen-nem? Érvek és ellenérvek a szakember szemével

Benned is felmerült már a kérdés, hogy a kötelező védőoltásokat mellett, mely szabadon választható vakcinákat érdemes beadatni a gyermeked számára? Dr. Makleit László belgyógyász és klinikai farmakológus segítségével összegyűjtöttük azokat a szempontokat, amelyek segítenek a döntésben!

Míg régen, jó harminc-negyven éve a szülők valósággal rettegtek a gyermekeket fenyegető járványos- és fertőző megbetegedésektől, ma már szinte természetesnek vesszük, hogy szamárköhögéssel vagy gyermekbénulással nem fertőződhetnek meg a csemetéink, és felnőtt korukra is védve vannak. Mindez a kötelező és ingyenes védőoltások bevezetésének köszönhető, amelyek a súlyos betegségek ellen nyújtanak hatékony védelmet. A hatékonyságát bizonyítja, hogy például a korábbi, fekete himlő elleni oltásnak köszönhetően a betegség eltűnt a Földről, olyannyira, hogy ma már oltásra sincs szükség ez ellen.

Magyarországon a gyermekek születésüktől kezdve kiskamasz korukig 10 kötelező védőoltást kapnak, de ezek mellett vannak szabadon választhatók is. Utóbbiak kapcsán dr. Makleit László fontosnak tartja a megfelelő tájékozottságot, az esetleges veszélyekről való informálódást. ”Amíg a lakosság döntő többsége az oltásoknak köszönhetően védett, addig komoly járványok kialakulásával nem kell számolni. Így akár a vakcinákkal be sem oltott egyének is megúszhatják a súlyos következményeket. Elegendő azonban elutazni egy olyan régióba a világon, ahol az oltottsági arány alacsony és ott könnyen megfertőződhetünk. Gyermekünket nem tarthatjuk egész életében steril szobában, a védőoltásokra szükség van” - nyilatkozta a szakember, akinek a segítségével összeszedtük, hogy a választható oltások közül melyek a legfontosabbak:

  • hasmenést okozó Rota vírus elleni
  • a járványos agyhártyagyulladás elleni
  • a 12 hónapos kortól ajánlott, kullancs okozta agyvelőgyulladás elleni
  • az A-típusú májgyulladás (hepatitis A) elleni. Ez utóbbi kimondottan ajánlott, pláne, ha Dél-Európába tervezünk tengerparti nyaralást.

A doktor úr kihangsúlyozta, hogy vigyáznunk kell, mivel vannak olyan fertőző betegségek, amelyeknek az átvészelése után a késői veszélyekkel is számolnunk kell. „Például a bárányhimlő ilyen, hiszen az immunrendszer bármely károsodása esetén – gyakran évek, évtizedek múlva – másodlagos betegség alakulhat ki; például övsömör. Így az eddig csak ajánlott bárányhimlő elleni védőoltás kötelezővé tétele teljesen indokolt, hiszen Magyarországon évente 30-40 ezer gyermek esik át a betegségen” - tette hozzá dr. Makleit.

Bőrkiütések és allergia

Bőrkiütések és allergia
Vigyázat, jönnek a nyári kiütések és az allergiaszezon!

A jó idő és a nyári szezon közeledtével egyre jobb a kedvünk, viszont derűs hangulatunkat sajnos beárnyékolhatják a gyermekünkön jelentkező különböző kiütések, valamint az allergiás reakciók, amelyek extrém vagy súlyos esetben riasztó tünetekkel, vagy akár nagy fájdalommal is járhatnak. De melyek a leggyakoribb problémák és mit tehetünk ellenük?

A kisbabánk bőrén megjelenő elváltozások lehetnek bőrbetegség és szisztémás betegség tünetei. Ilyen például a háton és a vállon jellemző, fehér foltok, amelyek gombás bőrelváltozásra is utalhatnak. Ezek általában télen „láthatatlanok”, nyáron azonban ezeket a részeket hiába éri nap, nem barnulnak. Dr. Makleit László belgyógyász és klinikai farmakológus odafigyelésre int mindenkit a bőrön feltűnő elváltozásokkal kapcsolatban.

„A bőr gyakran a szervezet kirakata és a szervezet egészének betegségét jelzi. Ételallergia eseté, valamint gyomor- és bélrendszeri tünetek mellett gyakran bőrkiütés is jelentkezhet. De számos gyógyszer is ráerősíthet erre, amit figyelembe kell vennünk, pláne, ha nyári időszakban történik a gyógyszer szedése” - nyilatkozta a szakember.

Hamarosan az allergiaszezon is beköszönt. Dr. Makleit tanácsai szerint így könnyíthetünk a mindennapjainkon:

  • A pollennaptár segítségével tájékozódhatunk, tavasztól-őszig, hogy mely fák és virágok mikor szórják a pollenjeiket. Az allergiás egyéneknek ilyenkor érdemes csökkenteni a szabadtéri tevékenységet vagy megelőző intézkedéseket kell tenni. Az első számú közellenség, a parlagfű virágzása általában július-szeptember hónapokban tetőzik.
  • Lehetőleg ne aludjunk nyitott ablaknál, gyakran mossunk hajat és ne szárítsuk a ruhát a szabadban.
  • Indokolt esetben kérhetjük orvosunkat allergia ellenes gyógyszer felírására.

Egy zseniális trükk, amivel fejlesztheted gyermeked olvasási készségét

Gondoltad volna, hogy a tévé, amelynek káros hatásairól tudományos értekezések százai szólnak, mégis tud hasznos lenni a gyermeknevelésben? Pedig így van! Szakértők szerint ugyanis a sokat szidott készülékek alkalmasak a gyermek olvasási készségének fejlesztésére.

 

A Harvard Economics Rewiev-ban nemrégiben megjelent tanulmány arra világít rá, hogy amennyiben a csemeténket – különösen 6 és 10 éves koruk között – úgy engedjük tévézni, hogy az anyanyelvi műsort anyanyelvi felirattal látja, jelentősen fejlődik az olvasási készsége. Merthogy az agy nem tud mást tenni, mint azonosítja a betűket a hangokkal így a befogadó- és asszociációs képesség gyakorlatilag szórakozás közben fejlődik.

 

A Kapcsold be a feliratot! elnevezésű médiakampány Indiában indult útjára nemrégiben, és ösztönözni próbálja a szülőket, hogy ezzel is segítsék gyermekeik olvasni tanulását. Angliában pedig egy Oli Barrett nevű start-up vállalkozó a National Literacy Trusttal összefogásban azon fáradozik, hogy az ország oktatásügyi minisztériuma alkosson törvényt arról, hogy a fent említett edukáció a gyermekek oktatásának alapvető része legyen.

„Szakmailag bizonyított tény, hogy ha bekapcsolod a feliratokat az otthoni tévékészülékeden, és a gyermeked úgy nézi a műsort, azzal kétszeresére növeled az esélyét annak, hogy az olvasásban jártas legyen” – nyilatkozta Oli a Manchester Evening Newsnak.

 

Kozmetikai termék.
Felelős személy: Forest Tosara Ltd., Baldoyle Ind. Est. Dublin 13, Írország
Forgalmazó: TEVA Gyógyszergyár Zrt., 4042 Debrecen, Pallagi út 13.

Így segítheted a kisbabádat a készségei fejlődésében!

Kedves újdonsült anyuka! Elképzelhető, hogy az elmúlt pár hét a gyermek körüli, majdhogy nem egésznapos teendők, maratoninak tűnő etetések, a popsitörlőhegyek és az állandó fáradtság homályos egyvelegében teltek. Talán fel sem fogtad igazán, hogy a csöppséged az első két-három hónapban hihetetlen változásokon ment keresztül. Most adunk pár praktikus tippet arra vonatkozóan, miként tudod őt segíteni a készségei fejlődésében.

 

A kisbabád már kristálytisztán hall, szóval beszélj hozzá, énekelj neki, mesélj történeteket. A csörgő, zenélő játékok hipnotikus hatással lesznek rá.

 

Jelenleg olyan 20-30 centiméterre lát maga elé. Tarts vele szemkontaktust, míg beszélsz hozzá és próbálj színes dolgokat mozgatni előtte, úgy, hogy kövesse őket a szemével.

 

A köztetek lévő párbeszéd még mindig elég egyoldalú, hiszen a kisember egyetlen kommunikációs módja továbbra is a sírás. Reagálj vissza, ez építi a biztonságérzetét, a bizalmat és a köteléket köztetek!

 

Tudja mozgatni a fejét egyik oldalról a másikra, de csak segítséggel. Tartsd kézben sokat, hogy láthasson téged és közelebb érezze magát hozzád!

 

És mi újság veled?

Ragadj meg minden alkalmat a pihenésre és az alvásra. Bár valószínűleg már arról álmodozol, hogy mihamarabb visszanyered a régi formádat. De komoly edzésekbe fogni még nagyon korai, mert a tested még legalább fél évig regenerálódik és nem áll készen az intenzív mozgásra. Most még élvezd ki inkább az újszülöttel tölthető időt, mert meglátod, gyermeked az elkövetkező egy évben villámgyorsan cseperedik.

 

 

Kozmetikai termék.
Felelős személy: Forest Tosara Ltd., Baldoyle Ind. Est. Dublin 13, Írország
Forgalmazó: TEVA Gyógyszergyár Zrt., 4042 Debrecen, Pallagi út 13.

Így ápold kisbabád bőrét a nyári hónapokban

Így ápold kisbabád bőrét a nyári hónapokban
Dr. Csitos Ágnes bőrgyógyász tanácsai

A nyári időszakban a kisbabák bőre kiemelt figyelmet igényel. A nagy melegben nem csak a napsugárzás elleni védelemre, hanem a pelus által fedett bőrfelületek megóvására is gondolnunk kell. Nem szabad elfeledkeznünk róla, hogy a babák bőre sokkal vékonyabb a felnőttekénél, a pelenka tartalma pedig könnyen kicsípheti a rosszul szellőző és nedvességtől felázott bőrt. Aggodalomra viszont semmi ok, mindenre van megoldás!

 

Nyáron nem csak mi, a babák is többet izzadnak, emiatt gyorsabban kialakulhat vízhiányos állapot. Ez érinti a bőrfelszínt, de a belső szerveket is, ezért oda kell figyelnünk a fokozott rehidrálásra. A kisbabák esetében jobb, ha fél éves korukig teljesen megóvjuk a közvetlen napsugárzástól a bőrt, ezért, ha strandolunk, kültéri programokat szervezünk, a babát mindig tartsuk az árnyékban, vagy leárnyékolt babakocsiban.

 

„A kisbabák testfelszín-testtömeg aránya sokkal nagyobb a felnőttekéhez képest, így még inkább hajlamosak a kiszáradásra. Bőrük pigmentsejtjei még érés alatt állnak, a napfény elleni védekezésük is gyengébb, ezért óvjuk 50+ faktorú fényvédő krémmel bőrüket! Számos tanulmány számolt már be arról, hogy a gyermekkori napégések jelentősen növelik a melanoma rizikóját.”  – kezdte dr. Csitos Ágnes bőrgyógyász„Mindemellett vigyáznunk kell, mert nagy melegben a napszúrás kockázata is növekszik, illetve a kinti tartózkodás miatt a rovarcsípések is gyakrabban előfordulnak.”

 

A pelenkában összekeveredő vizelet és széklet melegben még hamarabb lép reakcióba egymással, ammónia szabadul fel, ami különösképp irritálja a kicsi bőrét. Továbbá a kialakuló „dunszt-hatás” miatt még gyorsabban szívódnak fel a méreganyagok a bőrön keresztül. A babapopsi egyébként is olyan érzékeny terület, aminek az ápolására fokozott figyelmet kell fordítanunk. A pelenkadermatitisz megelőzése szempontjából az elsődleges a prevenció az átnedvesedett pelus mielőbbi cseréje. A helyes tisztántartás mellett pedig elengedhetetlen a megfelelő popsikrém, például a Sudocrem használata.

 

„A pelenka gőzkamraként viselkedik, ezért hajlamos a befülledésre, “bepállásra”. Nyáron a szabadban, kertben töltött idő is több, emellett a hőmérséklet is szélsőségesen magas lehet, ezért elsősorban a popsi szellőztetésére kell figyelnünk: hagyjuk szabadon legalább 10-15 percre két pelenkázás között.  A pelenka alatt pedig mindenképpen kenjük be ápoló babapopsi krémmel.” – mondta el dr. Csitos Ágnes.

 

Ahogy felnőtteknél, úgy a gyerekeknél is számos különböző bőrtípus létezik. Arról nem is beszélve, hogy a nyári melegben a kisbabák bőre még érzékenyebb, ezért ilyenkor érdemes komplex összetételű, hipoallergén babapopsiápolót használni. A Sudocrem care & protect kenőcs komponensei révén védőréteget képez, táplálja a bőrt, óv a fertőzésektől, és még a kifejezetten érzékeny bőrű babák esetében is hatékonyan alkalmazható.

Mit tehetünk, ha különösen érzékeny a kisbabánk bőre?

Mi tehetünk, ha különösen érzékeny a kisbabánk bőre?

Senkit nem fog meglepetéséként érni a tény, hogy minden baba bőre érzékeny. Többek között azért, mert jóval vékonyabb, mint a felnőtteké. Azonban épp úgy, mint a felnőtteknél, a kicsiknél is vannak különböző bőrtípusok, vannak akiknek kevésbé, és vannak, akiknek jóval érzékenyebb a bőre. Emellett a „normál” bőrű babáknál is tapasztalhatunk időszakos extra érzékenységet, amikor hajlamosabb a bőre a kipirosodásra, vagy az irritációra. Hogy mi állhat ennek a hátterében, mikor érdemes extra védelmet fordítani a babák bőrére és mi lehet a megoldás? Dr. Csitos Ágnes, bőrgyógyász és Dr. Makleit László belgyógyász – aki a táplálkozás és a bőr összefüggéseire világított rá – adott hasznos tippeket a Sudocrem® care & protect® kerekasztal-beszélgetésén.

 

A bőr nyújtja a legnagyobb védelmet a szervezetnek, viszont csupán 3 éves korra alakul ki a megfelelő vastagságú hámréteg. Kezdetben a bőr kevesebb pigmenttel rendelkezik, pH értéke viszont magasabb, mint az idősebb gyerekek esetében, így hajlamosabb az irritációra. „Egy érett újszülött babának is mintegy hétszer vékonyabb bőre van, mint egy felnőttnek. Így alapvetően már anatómialiag is adott tény, hogy minden baba bőre sérülékeny. Illetve az is igaz, hogy bőrtípustól függően vannak érzékenyebb bőrű csecsemők.” – mondta el Dr. Csitos Ágnes bőrgyógyász szakértő, aki hozzátette, a környezeti behatások mellett a genetika is közrejátszhat ennek kialakulásában.

 

„Az olyan picik életében is vannak fokozott odafigyelést igénylő időszakok, akik normál bababőrrel rendelkeznek” – hívta fel a szülők figyelmét Dr. Csitos Ágnes.

 

Például fogzáskor, a szilárd táplálékra való átálláskor, védőoltások utáni időszakban és antibiotikum kezelések után is érdemes felkészülni arra, hogy irritáltabb lehet, jobban kipirosodhat a baba bőre. Amikor szoptatás után elkezdődik a hozzátáplálás vagy amikor már szilárd táplálékot vagy tehéntejet is fogyaszt gyermekünk, szervezete új anyagokkal és baktériumokkal találkozik, aminek következtében a pelenka tartalma is megváltozik, így a felület rendszeres tisztántartása mellett is előfordulhat irritáció.

 

A kerekasztal-beszélgetésen Dr. Makleit László belgyógyász magyarázta el, hogy ezeknél az életszakaszoknál mi okozza a különös érzékenységet minden kisbaba számára: „Ilyenkor nem a szervezet emésztőenzimjei bontják le a táplálékot, hanem a bélbaktériumok hatására történik az emésztés, ami egy erjedéses folyamat. Ez okozhat kellemetlen tüneteket a gyerekeknél. Csikar, fáj a hasuk, gyakoribb és hígabb a székletük, ami a vizelettel találkozva agresszív felmaródást okozhat. Ez az éretlen bababőrnél teljesen hétköznapi eset.”

 

A Sudocrem® fejlesztői felismerték, hogy a babák bőre különböző, és erre válaszolva kifejlesztették legújabb kenőcsüket, hogy az alapvetően érzékenyebb bőrű babáknak és a különösen érzékeny időszakokban is segít megvédeni a bőrt és megőrizni egészségét. „Komplex összetételének köszönhetően a Sudocrem® care & protect® komplex összetétellel, hármas hatással nyújt védelmet a babapopsinak. A kenőcs védőréteget képez, táplálja a bőrt és óv a fertőzésektől is. Ezzel az új formulával végre megoldást nyújtunk a kifejezetten érzékeny bőrű babáknak is.” – zárta le a kerekasztal-beszélgetést Török Barbara, a Sudocrem® Brand Managere.

 

Az új kenőcs gyengéd és hatékony, mindennapos használatra ajánlják. De emellett is érdemes folyamatosan figyelni a jeleket, és ha a tünetek lázzal járnak, mindenképp keressük fel gyermekorvosunkat.

Erre figyelj, ha babával indulsz nyaralni!

Erre figyelj, ha babával indulsz nyaralni!


Tombol a nyár, a legtöbben most indulnak el nyaralni. Az előkészületeket sokszor megbonyolíthatja, ha kisbabával készülünk a családi pihenésre. Itt van most néhány jó tanács Dr. Makleit László belgyógyász orvostól, mire érdemes mindenképp odafigyelnünk ilyen esetben, hogy elkerüljük a napégést, napszúrást, pelenkadermatitiszt vagy a dehidratációt.

 

Hogyan óvjuk a baba bőrét a napégésétől?

 

Az egyik legnagyobb rizikófaktor, ami megkeserítheti a nyaralás kellemesnek ígérkező perceit, az a napégés. Komolyan kell vennünk a riasztásokat és a napozási szabályokat – 11 és 15 óra között ne menjünk napra, a babákat pedig 16 óráig ne engedjük közvetlenül a fényre. A leégés szűrt fényben is megtörténhet, ezért a kritikus órákat töltsük inkább a ház hűvösében. Használjunk megfelelő faktorszámú, az UVB mellett az UVA sugárzás ellen is védelmet nyújtó napkrémet. Ha pedig az elővigyázatosságunk ellenére is megtörténik a baj, akkor egyévesnél kisebb gyerek esetében langyos vízzel mossuk le a baba bőrét, és mutassuk meg orvosnak is.

 

Hogyan vihetjük vízbe a babát?

 

Alapvetően meg kell különböztetni gyógyvizes és nem gyógyvizes strandokat, természetes édesvizet és a tengervizet. Alapszabály, hogy gyógyvízbe a gyermekeket 6 éves korig ne vigyük, és a babaúszásra alkalmas medencéket válasszuk. A nagy felületű természetes tavak vízminősége általában megfelelő, a folyóvizekről azonban ez általánosságban nem mondható el. A sós víz lényegében fertőzéstől mentes, viszont szárítja a bőrt, a tengerben történő fürdést követően a babát mielőbb zuhanyozzuk le langyos édesvízzel. Amíg nem nyílik lehetőség a zuhanyzásra, alkalmazzuk babapopsitörlőt. Érdemes beszerezni parabén- és alkoholmentes törlőkendőt, mely a baba egész testén alkalmazható.

 

Hogyan előzzük meg a pelenkadermatitiszt?

 

Az érzékeny bababőr minden változásra reagál, a nyári meleg pedig különösképp hajlamosít a pelenkadermatitiszre. Amennyiben kisbabánk hajlamos pelenkakiütésre, a meleg nyári hónapok során érdemes a komplex összetételű Sudocrem care & protect kenőcsöt alkalmazni. Komponensei révén védőréteget képez, táplálja a bőrt és óv a fertőzésektől. Pelenkacsere után legalább 10-15 percig hagyjuk a megszárított bőrt fedetlenül.

 

Óvjuk a baba fejét és figyeljünk a folyadékpótlásra!

 

A kicsik a vízparton viseljenek könnyű sapkát, emellett beszerezhetünk baba-napszemüveget is. A napszúrás tüneteinek oka az agynyomás fokozódása. További fontos tünet a láz, a hányás, fénykerülés és a sírás. Ha kialakult a napszúrás, mielőbbi orvosi vizsgálatot és ellátást igényel. A hőségben a kicsik is többet izzadnak, könnyebben kiszáradnak, ezért gondoskodjuk a folyamatos hidratálásról, kínáljuk őket gyakran folyadékkal.

 

Ha ezeket az alapvető szabályokat betartjuk, akkor nyugodt, felhőtlen pihenés várhat ránk.

Mikor adhatunk és mennyi fagyit/limonádét/egyéb nyári ételt a kisbabáknak? Ezeknek az ételeknek van-e valamilyen hatása a kicsik bőrére a nyári melegben?

A cukros üdítőitalokat éppúgy, mint a jelentős hozzáadott cukrot tartalmazó ételeket, süteményeket minél később építsük a babák étrendjébe. Nyári folyadékpótlásként a babák számára a megfelelően megválasztott, szénsavmentes ásványvíz, a babavíz vagy – amennyiben az adott település vezetékes vize babáknak is fogyasztható – a felforralt és lehűtött csapvíz javasolt. Ne feledjük, hogy az anyatej közel 90 %-ban vizet tartalmaz. Üdítőitalként a legjobb az általunk, friss gyümölcsből készített ital.

A magas cukortartalmú ételekből a cukor egy része emésztetlenül jut a tápcsatorna alsó szakaszába, természeténél fogva vizet von el és a székletet hígabbá teszi. A bélbaktériumok az emésztetlen cukrot erjedési folyamat során bontják le, ami fokozza a kellemetlen alhasi tüneteket. Az adalékanyagok tovább ronthatják az érzékeny babák hasi panaszait. A gyakoribb és hígabb széklet valamint a nyári meleg hozzájárul a pelenkadermatitisz kialakulásához.

A nyári melegben kerüljük a könnyen romló ételeket. Ne feledjük, ételeink nem sterilek, megfelelő táptalajt találva a kórokozók a melegben könnyebben szaporodnak. Lehet, hogy a felnőttek számára semmilyen panaszt nem okozó étel a babánál fertőzést és hasmenést idéz elő.

Szintén figyelembe kell venni, hogy a normál, nem hasmenéses széklet is tele van baktériummal, és a széklettel távozó ureáz enzim a vizeletben bomlási folyamatot indít el.  A megtelt pelust mielőbb cseréljük le és óvjuk a babaposi bőrét Sudocrem care&protect kenőccsel.

Hogyan kerüljük el, hogy a nyári meleg irritálja a pelenkával fedett bababőrt?

A babák bőre ötször-hétszer vékonyabb a felnőttek bőrénél és az immunvédekezés szempontjából is éretlen. A pelenkában összegyűlő széklet enzimei a vizelet karbamidjából ammóniát képeznek, ami erősen irritálja a pelenkával fedett, tehát a rosszul szellőző és nedvességtől felázott bőrt. Ilyen környezetben a kórokozók is könnyebben megtelepednek és pelenkadermatitisz alakulhat ki.

A modern, nedvszívó pelenkák a babapopsi számára már kedvezőbb feltételeket teremtenek, mint a hagyományos textilpelenkák, a pelenkadermatitisz megelőzése szempontjából azonban ma is elsődleges az átnedvesedett pelus mielőbbi cseréje.

Ha a nyári melegben a babát túlöltöztetjük, mi magunk is ronthatunk a helyzeten. Figyeljünk rá, hogy az időjárásnak és napszaknak megfelelő ruha legyen a babán. Használjunk könnyed, jól szellőző ruhát, a pelenkára ne húzzunk műanyag nadrágot. Babakocsizás vagy a szabadban töltött alvás idején kerüljük a közvetlen napsütés hatását, a levegőztetés inkább árnyékos helyen vagy megfelelően beárnyékolt babakocsival történjen.

Pelenkacsere után legalább 10-15 percig hagyjuk a megszárított bőrt fedetlenül. A babapopsi természeten akkor szellőzik a legjobban, ha a kicsi hason fekszik.

Az érzékeny bababőr minden változásra reagál. Pelenkadermatitiszre hajlamosít az öröklött tényezők mellett a hozzátáplálás, a fogzás, a gyógyszeres kezelés éppúgy, mint a nyári meleg. Amennyiben kisbabánk hajlamos pelenkakiütésre, a meleg nyári hónapok során érdemes a komplex összetételű Sudocrem care&protect kenőcsöt alkalmazni. Komponensei révén védőréteget képez, táplálja a bőrt és óv a fertőzésektől. Bőrgyógyászatilag tesztelt, hipoallergén, mesterséges színezéktől és parabéntől mentes. Érzékeny bőrű babák esetén nem csak kialakult pelenkakiütés esetén, hanem annak megelőzésére is használhatjuk.

A sok vízen kívül mit tehetünk a kellő hidratáltság fenntartásáért a nyári melegben?

A szervezet folyadékháztartása akkor van egyensúlyban, ha az elveszett víz- és ionmennyiség (de nem több) pótlásra kerül. A vizelettel és széklettel ürülő folyadék mellett a nyári melegben nem elhanyagolható az izzadással távozó nedvesség mértéke sem.

Kisgyermekkorban még nem minden verejtékmirigy típus fejlődött ki, a babák bőre viszont a felnőttekénél lényegesen vékonyabb, víztartalma magasabb, így kiszáradásra hajlamos.

Az izzadás nem haszontalan dolog, a hőszabályozás fontos eszköze, a túlzott izzadást azonban kerülni kell. Figyeljünk oda, hogy a baba ne izzadjon, ne öltöztessük túl, ne napoztassuk közvetlen napfényben, a legmelegebb órákat hűvösebb helyen töltse. Légkondicionálás helyett inkább szellőztessük ki az átmelegedett szobát.

A babák számára a folyadékpótlás történhet felforralt és lehűtött csapvízzel, ásványvízzel vagy bébivízzel.  Külön rendelet szabályozza, mit nevezhetünk természetes ásványvíznek, forrásvíznek, ivóvíznek, illetve, ásványi anyaggal dúsított ivóvíznek.

A víznyerő helyről származó vizet fizikai, kémiai és mikrobiológiai eljárásokkal teszik fogyasztásra alkalmassá, legalábbis a felnőttek számára. Ez folyik a csapból. Forralás során a nehézfémsókat, nitrátot, nitritet, klórt nem lehet eltávolítani belőle, sokan emiatt választanak inkább ásványvizet.

A természetes ásványvízbe eredeténél fogva nem kerülhet környezeti szennyezőanyag, mert a vízadó réteg védett a felszíni szennyeződésekkel szemben. Az ásványvizek összetétele állandó, a palackozás során a rendszerben esetlegesen elszaporodó baktériumok forralással elpusztulnak, tehát csak azt az ásványvizet nem kell felforralni, amin ezt feltüntették. Ásványvizeknél a benne oldott összes ásványianyag-tartalom határozza meg, adható-e babának. Természetesen kizárólag szénsavmentesről van szó.

A forgalmazóktól függően babavíznek, baby-víznek vagy bébivíznek elnevezett speciális ivóvíz nem tartalmaz nehézfémeket, vegyi anyagokat, nitrátot, nitritet, baktériumokat, és a minimálisan szükséges ásványi anyagokkal dúsítva kerülnek forgalomba. Forralni tehát nem szükséges, azonnal felhasználható ivásra, tápszerkészítésre.

A pelenka alatt átnedvesedett babapopsi védelmére a nyári melegben a Sudocrem care&protect kenőcsöt javasolhatjuk, mely az irritáció elleni védelem mellett hidratáló hatása miatt megakadályozza a bekent bőrfelület folyadékveszését is.