Blog

Így ápold kisbabád bőrét a nyári hónapokban

Így ápold kisbabád bőrét a nyári hónapokban
Dr. Csitos Ágnes bőrgyógyász tanácsai

A nyári időszakban a kisbabák bőre kiemelt figyelmet igényel. A nagy melegben nem csak a napsugárzás elleni védelemre, hanem a pelus által fedett bőrfelületek megóvására is gondolnunk kell. Nem szabad elfeledkeznünk róla, hogy a babák bőre sokkal vékonyabb a felnőttekénél, a pelenka tartalma pedig könnyen kicsípheti a rosszul szellőző és nedvességtől felázott bőrt. Aggodalomra viszont semmi ok, mindenre van megoldás!

 

Nyáron nem csak mi, a babák is többet izzadnak, emiatt gyorsabban kialakulhat vízhiányos állapot. Ez érinti a bőrfelszínt, de a belső szerveket is, ezért oda kell figyelnünk a fokozott rehidrálásra. A kisbabák esetében jobb, ha fél éves korukig teljesen megóvjuk a közvetlen napsugárzástól a bőrt, ezért, ha strandolunk, kültéri programokat szervezünk, a babát mindig tartsuk az árnyékban, vagy leárnyékolt babakocsiban.

 

„A kisbabák testfelszín-testtömeg aránya sokkal nagyobb a felnőttekéhez képest, így még inkább hajlamosak a kiszáradásra. Bőrük pigmentsejtjei még érés alatt állnak, a napfény elleni védekezésük is gyengébb, ezért óvjuk 50+ faktorú fényvédő krémmel bőrüket! Számos tanulmány számolt már be arról, hogy a gyermekkori napégések jelentősen növelik a melanoma rizikóját.”  – kezdte dr. Csitos Ágnes bőrgyógyász„Mindemellett vigyáznunk kell, mert nagy melegben a napszúrás kockázata is növekszik, illetve a kinti tartózkodás miatt a rovarcsípések is gyakrabban előfordulnak.”

 

A pelenkában összekeveredő vizelet és széklet melegben még hamarabb lép reakcióba egymással, ammónia szabadul fel, ami különösképp irritálja a kicsi bőrét. Továbbá a kialakuló „dunszt-hatás” miatt még gyorsabban szívódnak fel a méreganyagok a bőrön keresztül. A babapopsi egyébként is olyan érzékeny terület, aminek az ápolására fokozott figyelmet kell fordítanunk. A pelenkadermatitisz megelőzése szempontjából az elsődleges a prevenció az átnedvesedett pelus mielőbbi cseréje. A helyes tisztántartás mellett pedig elengedhetetlen a megfelelő popsikrém, például a Sudocrem használata.

 

„A pelenka gőzkamraként viselkedik, ezért hajlamos a befülledésre, “bepállásra”. Nyáron a szabadban, kertben töltött idő is több, emellett a hőmérséklet is szélsőségesen magas lehet, ezért elsősorban a popsi szellőztetésére kell figyelnünk: hagyjuk szabadon legalább 10-15 percre két pelenkázás között.  A pelenka alatt pedig mindenképpen kenjük be ápoló babapopsi krémmel.” – mondta el dr. Csitos Ágnes.

 

Ahogy felnőtteknél, úgy a gyerekeknél is számos különböző bőrtípus létezik. Arról nem is beszélve, hogy a nyári melegben a kisbabák bőre még érzékenyebb, ezért ilyenkor érdemes komplex összetételű, hipoallergén babapopsiápolót használni. A Sudocrem care & protect kenőcs komponensei révén védőréteget képez, táplálja a bőrt, óv a fertőzésektől, és még a kifejezetten érzékeny bőrű babák esetében is hatékonyan alkalmazható.

Mikor adhatunk és mennyi fagyit/limonádét/egyéb nyári ételt a kisbabáknak? Ezeknek az ételeknek van-e valamilyen hatása a kicsik bőrére a nyári melegben?

A cukros üdítőitalokat éppúgy, mint a jelentős hozzáadott cukrot tartalmazó ételeket, süteményeket minél később építsük a babák étrendjébe. Nyári folyadékpótlásként a babák számára a megfelelően megválasztott, szénsavmentes ásványvíz, a babavíz vagy – amennyiben az adott település vezetékes vize babáknak is fogyasztható – a felforralt és lehűtött csapvíz javasolt. Ne feledjük, hogy az anyatej közel 90 %-ban vizet tartalmaz. Üdítőitalként a legjobb az általunk, friss gyümölcsből készített ital.

A magas cukortartalmú ételekből a cukor egy része emésztetlenül jut a tápcsatorna alsó szakaszába, természeténél fogva vizet von el és a székletet hígabbá teszi. A bélbaktériumok az emésztetlen cukrot erjedési folyamat során bontják le, ami fokozza a kellemetlen alhasi tüneteket. Az adalékanyagok tovább ronthatják az érzékeny babák hasi panaszait. A gyakoribb és hígabb széklet valamint a nyári meleg hozzájárul a pelenkadermatitisz kialakulásához.

A nyári melegben kerüljük a könnyen romló ételeket. Ne feledjük, ételeink nem sterilek, megfelelő táptalajt találva a kórokozók a melegben könnyebben szaporodnak. Lehet, hogy a felnőttek számára semmilyen panaszt nem okozó étel a babánál fertőzést és hasmenést idéz elő.

Szintén figyelembe kell venni, hogy a normál, nem hasmenéses széklet is tele van baktériummal, és a széklettel távozó ureáz enzim a vizeletben bomlási folyamatot indít el.  A megtelt pelust mielőbb cseréljük le és óvjuk a babaposi bőrét Sudocrem care&protect kenőccsel.

Hogyan kerüljük el, hogy a nyári meleg irritálja a pelenkával fedett bababőrt?

A babák bőre ötször-hétszer vékonyabb a felnőttek bőrénél és az immunvédekezés szempontjából is éretlen. A pelenkában összegyűlő széklet enzimei a vizelet karbamidjából ammóniát képeznek, ami erősen irritálja a pelenkával fedett, tehát a rosszul szellőző és nedvességtől felázott bőrt. Ilyen környezetben a kórokozók is könnyebben megtelepednek és pelenkadermatitisz alakulhat ki.

A modern, nedvszívó pelenkák a babapopsi számára már kedvezőbb feltételeket teremtenek, mint a hagyományos textilpelenkák, a pelenkadermatitisz megelőzése szempontjából azonban ma is elsődleges az átnedvesedett pelus mielőbbi cseréje.

Ha a nyári melegben a babát túlöltöztetjük, mi magunk is ronthatunk a helyzeten. Figyeljünk rá, hogy az időjárásnak és napszaknak megfelelő ruha legyen a babán. Használjunk könnyed, jól szellőző ruhát, a pelenkára ne húzzunk műanyag nadrágot. Babakocsizás vagy a szabadban töltött alvás idején kerüljük a közvetlen napsütés hatását, a levegőztetés inkább árnyékos helyen vagy megfelelően beárnyékolt babakocsival történjen.

Pelenkacsere után legalább 10-15 percig hagyjuk a megszárított bőrt fedetlenül. A babapopsi természeten akkor szellőzik a legjobban, ha a kicsi hason fekszik.

Az érzékeny bababőr minden változásra reagál. Pelenkadermatitiszre hajlamosít az öröklött tényezők mellett a hozzátáplálás, a fogzás, a gyógyszeres kezelés éppúgy, mint a nyári meleg. Amennyiben kisbabánk hajlamos pelenkakiütésre, a meleg nyári hónapok során érdemes a komplex összetételű Sudocrem care&protect kenőcsöt alkalmazni. Komponensei révén védőréteget képez, táplálja a bőrt és óv a fertőzésektől. Bőrgyógyászatilag tesztelt, hipoallergén, mesterséges színezéktől és parabéntől mentes. Érzékeny bőrű babák esetén nem csak kialakult pelenkakiütés esetén, hanem annak megelőzésére is használhatjuk.

A sok vízen kívül mit tehetünk a kellő hidratáltság fenntartásáért a nyári melegben?

A szervezet folyadékháztartása akkor van egyensúlyban, ha az elveszett víz- és ionmennyiség (de nem több) pótlásra kerül. A vizelettel és széklettel ürülő folyadék mellett a nyári melegben nem elhanyagolható az izzadással távozó nedvesség mértéke sem.

Kisgyermekkorban még nem minden verejtékmirigy típus fejlődött ki, a babák bőre viszont a felnőttekénél lényegesen vékonyabb, víztartalma magasabb, így kiszáradásra hajlamos.

Az izzadás nem haszontalan dolog, a hőszabályozás fontos eszköze, a túlzott izzadást azonban kerülni kell. Figyeljünk oda, hogy a baba ne izzadjon, ne öltöztessük túl, ne napoztassuk közvetlen napfényben, a legmelegebb órákat hűvösebb helyen töltse. Légkondicionálás helyett inkább szellőztessük ki az átmelegedett szobát.

A babák számára a folyadékpótlás történhet felforralt és lehűtött csapvízzel, ásványvízzel vagy bébivízzel.  Külön rendelet szabályozza, mit nevezhetünk természetes ásványvíznek, forrásvíznek, ivóvíznek, illetve, ásványi anyaggal dúsított ivóvíznek.

A víznyerő helyről származó vizet fizikai, kémiai és mikrobiológiai eljárásokkal teszik fogyasztásra alkalmassá, legalábbis a felnőttek számára. Ez folyik a csapból. Forralás során a nehézfémsókat, nitrátot, nitritet, klórt nem lehet eltávolítani belőle, sokan emiatt választanak inkább ásványvizet.

A természetes ásványvízbe eredeténél fogva nem kerülhet környezeti szennyezőanyag, mert a vízadó réteg védett a felszíni szennyeződésekkel szemben. Az ásványvizek összetétele állandó, a palackozás során a rendszerben esetlegesen elszaporodó baktériumok forralással elpusztulnak, tehát csak azt az ásványvizet nem kell felforralni, amin ezt feltüntették. Ásványvizeknél a benne oldott összes ásványianyag-tartalom határozza meg, adható-e babának. Természetesen kizárólag szénsavmentesről van szó.

A forgalmazóktól függően babavíznek, baby-víznek vagy bébivíznek elnevezett speciális ivóvíz nem tartalmaz nehézfémeket, vegyi anyagokat, nitrátot, nitritet, baktériumokat, és a minimálisan szükséges ásványi anyagokkal dúsítva kerülnek forgalomba. Forralni tehát nem szükséges, azonnal felhasználható ivásra, tápszerkészítésre.

A pelenka alatt átnedvesedett babapopsi védelmére a nyári melegben a Sudocrem care&protect kenőcsöt javasolhatjuk, mely az irritáció elleni védelem mellett hidratáló hatása miatt megakadályozza a bekent bőrfelület folyadékveszését is.