Blog

Veszélyes rovarok

Veszélyes rovarok
Rovar Riadó! Környezetünkben előforduló rovarok is veszélyforrást jelenthetnek

A nyár közeledtével egyre többen tervezgetik a családi nyaralásokat. A szállás és utazások foglalása mellett azonban érdemes a ránk és gyermekeinkre leselkedő veszélyekre is felkészülni, hogy a közösen töltött napokat lehetőleg ne árnyékolja be semmi. Blogposztunkban most azt járjuk körbe, mit tehetünk a néha bosszúságot okozó kis rovarok ellen.

Gyermekinket mindentől óvjuk, egészségük a legfontosabb számunkra. Ám kirándulások alkalmával vagy a szabadban töltött idő alatt sokféle kis ízeltlábúval találkozhatunk, amelyek számos fertőző betegség kórokozóját terjeszthetik. Így sokszor egy-egy csípés elkerülhetetlen, de tehetünk azért, hogy minimalizáljuk ennek a kockázatát. „Veszélyes helyeken vékony, hosszúujjú felső és hosszú nadrág viselése vagy rovar- és kullancsriasztó spray használata javasolt gyermekünkön. Amennyiben az óvintézkedés ellenére bőrbe fúródott kullancsot veszünk észre, azt mielőbb távolítsuk el, ugyanis a csípést követő első néhány órában a fertőzés átvitelének még kicsi az esélye. Az eltávolítást úgy végezzük, hogy lehetőleg ne nyomjuk össze az állat testét, hogy a benne lévő kórokozók ne kerüljenek az ember bőre alá” - emelte ki a gyors reagálás és a szakszerű kivétel fontosságát Dr. Makleit László belgyógyász és klinikai farmakológus, csípés vagy kullancs észlelése esetén.

A rovarcsípés egyik formája, amikor a rovar mérge okoz tüneteket. Ez általában nem halálos, azonban vannak olyan esetek, amikor igenis orvoshoz kell fordulni. Dr. Makleit néhány intő jelre hívja fel a figyelmet: „A darázscsípés a legtöbb embernél csak lokálisan, a csípés helyén jelentkezik fájdalommal és duzzanattal, azonban a csípés helyétől távolabb nem okoz tüneteket. Más a helyzet akkor, ha valaki allergiás a darázs mérgére. Ilyenkor akár a kézfejet vagy a lábat ért csípés után rövid időn belül az egész testben viszketés lép fel és ödéma alakul ki. Amennyiben a duzzanat a gégét is érinti, úgy orvosi segítség nélkül fulladás következhet be. Az allergiás embereknek a szabadban végzett időtöltésnél érdemes sürgősségi injekciót maguknál tartani vagy ennek híján, csípés esetén azonnal orvoshoz fordulni.”

A klímaváltozás okozta hatásoknak Magyarországon is tanúi vagyunk, melynek következményeként ismeretlen rovarok jelennek meg környezetünkben. Ezek némelyike akár betegséget is terjeszthet. Komoly egészségügyi kockázattal nem kell számolni, de ne feledjük, érdemes mindig elővigyázatosnak lenni és előre tájékozódni, pláne, ha a szabadban programozunk gyerekeinkkel.

Védőoltások

Védőoltások
Védőoltások, igen-nem? Érvek és ellenérvek a szakember szemével

Benned is felmerült már a kérdés, hogy a kötelező védőoltásokat mellett, mely szabadon választható vakcinákat érdemes beadatni a gyermeked számára? Dr. Makleit László belgyógyász és klinikai farmakológus segítségével összegyűjtöttük azokat a szempontokat, amelyek segítenek a döntésben!

Míg régen, jó harminc-negyven éve a szülők valósággal rettegtek a gyermekeket fenyegető járványos- és fertőző megbetegedésektől, ma már szinte természetesnek vesszük, hogy szamárköhögéssel vagy gyermekbénulással nem fertőződhetnek meg a csemetéink, és felnőtt korukra is védve vannak. Mindez a kötelező és ingyenes védőoltások bevezetésének köszönhető, amelyek a súlyos betegségek ellen nyújtanak hatékony védelmet. A hatékonyságát bizonyítja, hogy például a korábbi, fekete himlő elleni oltásnak köszönhetően a betegség eltűnt a Földről, olyannyira, hogy ma már oltásra sincs szükség ez ellen.

Magyarországon a gyermekek születésüktől kezdve kiskamasz korukig 10 kötelező védőoltást kapnak, de ezek mellett vannak szabadon választhatók is. Utóbbiak kapcsán dr. Makleit László fontosnak tartja a megfelelő tájékozottságot, az esetleges veszélyekről való informálódást. ”Amíg a lakosság döntő többsége az oltásoknak köszönhetően védett, addig komoly járványok kialakulásával nem kell számolni. Így akár a vakcinákkal be sem oltott egyének is megúszhatják a súlyos következményeket. Elegendő azonban elutazni egy olyan régióba a világon, ahol az oltottsági arány alacsony és ott könnyen megfertőződhetünk. Gyermekünket nem tarthatjuk egész életében steril szobában, a védőoltásokra szükség van” - nyilatkozta a szakember, akinek a segítségével összeszedtük, hogy a választható oltások közül melyek a legfontosabbak:

  • hasmenést okozó Rota vírus elleni
  • a járványos agyhártyagyulladás elleni
  • a 12 hónapos kortól ajánlott, kullancs okozta agyvelőgyulladás elleni
  • az A-típusú májgyulladás (hepatitis A) elleni. Ez utóbbi kimondottan ajánlott, pláne, ha Dél-Európába tervezünk tengerparti nyaralást.

A doktor úr kihangsúlyozta, hogy vigyáznunk kell, mivel vannak olyan fertőző betegségek, amelyeknek az átvészelése után a késői veszélyekkel is számolnunk kell. „Például a bárányhimlő ilyen, hiszen az immunrendszer bármely károsodása esetén – gyakran évek, évtizedek múlva – másodlagos betegség alakulhat ki; például övsömör. Így az eddig csak ajánlott bárányhimlő elleni védőoltás kötelezővé tétele teljesen indokolt, hiszen Magyarországon évente 30-40 ezer gyermek esik át a betegségen” - tette hozzá dr. Makleit.

Bőrkiütések és allergia

Bőrkiütések és allergia
Vigyázat, jönnek a nyári kiütések és az allergiaszezon!

A jó idő és a nyári szezon közeledtével egyre jobb a kedvünk, viszont derűs hangulatunkat sajnos beárnyékolhatják a gyermekünkön jelentkező különböző kiütések, valamint az allergiás reakciók, amelyek extrém vagy súlyos esetben riasztó tünetekkel, vagy akár nagy fájdalommal is járhatnak. De melyek a leggyakoribb problémák és mit tehetünk ellenük?

A kisbabánk bőrén megjelenő elváltozások lehetnek bőrbetegség és szisztémás betegség tünetei. Ilyen például a háton és a vállon jellemző, fehér foltok, amelyek gombás bőrelváltozásra is utalhatnak. Ezek általában télen „láthatatlanok”, nyáron azonban ezeket a részeket hiába éri nap, nem barnulnak. Dr. Makleit László belgyógyász és klinikai farmakológus odafigyelésre int mindenkit a bőrön feltűnő elváltozásokkal kapcsolatban.

„A bőr gyakran a szervezet kirakata és a szervezet egészének betegségét jelzi. Ételallergia eseté, valamint gyomor- és bélrendszeri tünetek mellett gyakran bőrkiütés is jelentkezhet. De számos gyógyszer is ráerősíthet erre, amit figyelembe kell vennünk, pláne, ha nyári időszakban történik a gyógyszer szedése” - nyilatkozta a szakember.

Hamarosan az allergiaszezon is beköszönt. Dr. Makleit tanácsai szerint így könnyíthetünk a mindennapjainkon:

  • A pollennaptár segítségével tájékozódhatunk, tavasztól-őszig, hogy mely fák és virágok mikor szórják a pollenjeiket. Az allergiás egyéneknek ilyenkor érdemes csökkenteni a szabadtéri tevékenységet vagy megelőző intézkedéseket kell tenni. Az első számú közellenség, a parlagfű virágzása általában július-szeptember hónapokban tetőzik.
  • Lehetőleg ne aludjunk nyitott ablaknál, gyakran mossunk hajat és ne szárítsuk a ruhát a szabadban.
  • Indokolt esetben kérhetjük orvosunkat allergia ellenes gyógyszer felírására.