Blog

Bőrkiütések és allergia

Bőrkiütések és allergia
Vigyázat, jönnek a nyári kiütések és az allergiaszezon!

A jó idő és a nyári szezon közeledtével egyre jobb a kedvünk, viszont derűs hangulatunkat sajnos beárnyékolhatják a gyermekünkön jelentkező különböző kiütések, valamint az allergiás reakciók, amelyek extrém vagy súlyos esetben riasztó tünetekkel, vagy akár nagy fájdalommal is járhatnak. De melyek a leggyakoribb problémák és mit tehetünk ellenük?

A kisbabánk bőrén megjelenő elváltozások lehetnek bőrbetegség és szisztémás betegség tünetei. Ilyen például a háton és a vállon jellemző, fehér foltok, amelyek gombás bőrelváltozásra is utalhatnak. Ezek általában télen „láthatatlanok”, nyáron azonban ezeket a részeket hiába éri nap, nem barnulnak. Dr. Makleit László belgyógyász és klinikai farmakológus odafigyelésre int mindenkit a bőrön feltűnő elváltozásokkal kapcsolatban.

„A bőr gyakran a szervezet kirakata és a szervezet egészének betegségét jelzi. Ételallergia eseté, valamint gyomor- és bélrendszeri tünetek mellett gyakran bőrkiütés is jelentkezhet. De számos gyógyszer is ráerősíthet erre, amit figyelembe kell vennünk, pláne, ha nyári időszakban történik a gyógyszer szedése” - nyilatkozta a szakember.

Hamarosan az allergiaszezon is beköszönt. Dr. Makleit tanácsai szerint így könnyíthetünk a mindennapjainkon:

  • A pollennaptár segítségével tájékozódhatunk, tavasztól-őszig, hogy mely fák és virágok mikor szórják a pollenjeiket. Az allergiás egyéneknek ilyenkor érdemes csökkenteni a szabadtéri tevékenységet vagy megelőző intézkedéseket kell tenni. Az első számú közellenség, a parlagfű virágzása általában július-szeptember hónapokban tetőzik.
  • Lehetőleg ne aludjunk nyitott ablaknál, gyakran mossunk hajat és ne szárítsuk a ruhát a szabadban.
  • Indokolt esetben kérhetjük orvosunkat allergia ellenes gyógyszer felírására.