Blog

Veszélyes rovarok

Veszélyes rovarok
Rovar Riadó! Környezetünkben előforduló rovarok is veszélyforrást jelenthetnek

A nyár közeledtével egyre többen tervezgetik a családi nyaralásokat. A szállás és utazások foglalása mellett azonban érdemes a ránk és gyermekeinkre leselkedő veszélyekre is felkészülni, hogy a közösen töltött napokat lehetőleg ne árnyékolja be semmi. Blogposztunkban most azt járjuk körbe, mit tehetünk a néha bosszúságot okozó kis rovarok ellen.

Gyermekinket mindentől óvjuk, egészségük a legfontosabb számunkra. Ám kirándulások alkalmával vagy a szabadban töltött idő alatt sokféle kis ízeltlábúval találkozhatunk, amelyek számos fertőző betegség kórokozóját terjeszthetik. Így sokszor egy-egy csípés elkerülhetetlen, de tehetünk azért, hogy minimalizáljuk ennek a kockázatát. „Veszélyes helyeken vékony, hosszúujjú felső és hosszú nadrág viselése vagy rovar- és kullancsriasztó spray használata javasolt gyermekünkön. Amennyiben az óvintézkedés ellenére bőrbe fúródott kullancsot veszünk észre, azt mielőbb távolítsuk el, ugyanis a csípést követő első néhány órában a fertőzés átvitelének még kicsi az esélye. Az eltávolítást úgy végezzük, hogy lehetőleg ne nyomjuk össze az állat testét, hogy a benne lévő kórokozók ne kerüljenek az ember bőre alá” - emelte ki a gyors reagálás és a szakszerű kivétel fontosságát Dr. Makleit László belgyógyász és klinikai farmakológus, csípés vagy kullancs észlelése esetén.

A rovarcsípés egyik formája, amikor a rovar mérge okoz tüneteket. Ez általában nem halálos, azonban vannak olyan esetek, amikor igenis orvoshoz kell fordulni. Dr. Makleit néhány intő jelre hívja fel a figyelmet: „A darázscsípés a legtöbb embernél csak lokálisan, a csípés helyén jelentkezik fájdalommal és duzzanattal, azonban a csípés helyétől távolabb nem okoz tüneteket. Más a helyzet akkor, ha valaki allergiás a darázs mérgére. Ilyenkor akár a kézfejet vagy a lábat ért csípés után rövid időn belül az egész testben viszketés lép fel és ödéma alakul ki. Amennyiben a duzzanat a gégét is érinti, úgy orvosi segítség nélkül fulladás következhet be. Az allergiás embereknek a szabadban végzett időtöltésnél érdemes sürgősségi injekciót maguknál tartani vagy ennek híján, csípés esetén azonnal orvoshoz fordulni.”

A klímaváltozás okozta hatásoknak Magyarországon is tanúi vagyunk, melynek következményeként ismeretlen rovarok jelennek meg környezetünkben. Ezek némelyike akár betegséget is terjeszthet. Komoly egészségügyi kockázattal nem kell számolni, de ne feledjük, érdemes mindig elővigyázatosnak lenni és előre tájékozódni, pláne, ha a szabadban programozunk gyerekeinkkel.